Kahvinkeittimen puhdistus

post thumb
Kahvitauko
by Asta/ on 13 Jan 2023

Kahvinkeittimen puhdistus

Kahvinkeittimen vesisäiliön puhdistus on hyvä hoitaa säännöllisesti, jotta kahvista voi nauttia parhaalla mahdollisella tavalla. Toimenpide ei ole mutkikas, vaan puhdistaminen on helppoa ja nopeaa. Kun kahvinkeitin on puhdistettu, kahvin aromit pääsevät oikeuksiinsa ja nautinto on maksimaalinen. Kahvinkeittimen puhdistus on myös ekoteko, sillä se pidentää huomattavasti keittimen käyttöikää. Kodinkoneiden puhdistus on kotiaskare, joka saattaa helposti unohtua, joten se kannattaakin ottaa rutiiniksi, kuten osaksi viikkosiivousta.

Hellä käsinpesu kannattaa

Kahvinkeittimen puhdistus perustuu säännöllisyyteen. Keittimessä oleva kannu sekä suodatin olisi hyvä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen aivan kuten muutkin astiat. Lopputulos on yleensä parempi ja keittimen osien kannalta hellävaraisempi, mikäli puhdistus suoritetaan käsin. Puhdistusaineena voi käyttää joko astianpesuainetta tai ruokasoodaliuosta. Puhdistetulla keittimellä onnistuvat myös monenlaiset erikoiskahvit kotona. Vaihtelua perinteisiin suosikkijuomiin saa etsimällä variaatiota valmistustavan lisäksi esimerkiksi kahvityypin, alkuperäisen kasvualueen, paahtotason ja kahvipavun tyypin perusteella. Ennakkoluuloton herkkusuu pääsee helposti ja kätevästi uusille makumatkoille suoraan kotikeittiöstä käsin.

Mikäli käytät kahvinkeittimen puhdistukseen ruokasoodaa, valmista liuos sekoittamalla kahdesta kolmeen ruokalusikallista ruokasoodaa yhteen litraan lämmintä vettä. Kaada syntynyt seos keittimeen aivan kuten keittäisit vettä, mutta älä käytä suodatinpaperia. Kun seos on valunut kannuun, sammuta keittimestä virta. Anna seoksen vaikuttaa noin puoli tuntia tai pidempään, mikäli keitin on kovin likainen.

Tiskiharjan avulla kahvinkeittimen puhdistus sujuu

Suoritettiin kahvinkeittimen vesisäiliön puhdistus sitten ruokasoodalla tai tiskiaineella, perinteinen astianpesuharja on puhdistusvälineistä monen mielestä kätevin. Sen avulla vesisäiliön saa puhtaaksi tehokkaasti ja vähällä vaivalla. Harjasta saa myös tukevan otteen, ja se on yleensä aina mutkattomasti käden ulottuvilla. Mikäli tiskiharja tuntuu kuitenkin tarkoitukseen liian suurelta tai kömpelöltä, pääset säiliön jokaiseen kohtaan käsiksi esimerkiksi pulloharjalla. Muista aina irrottaa kahvinkeitin pistorasiasta ennen kuin aloitat sen puhdistamisen ja varo, etteivät sen sähköosat joudu veden kanssa kosketuksiin. Näin vältyt vaaratilanteilta.

Suodattimen ja kannun lisäksi myös kahvinkeittimen muiden osien puhdistuksesta on hyvä huolehtia. Keittimen lämpölevy kannattaa pyyhkäistä joka päivä kostealla ja puhtaalla siivousliinalla, vaikka siinä ei näkyisikään roiskeita. Suodatinsuppilo puolestaan kannattaa huuhtaista vedellä. Mikäli keittimelle haluaa pikapesun, sen läpi voi kierrättää pelkkää vettä, jolloin keittimen kaikki osat puhdistuvat. Myös keittimen ulkopinnoista pitää huolehtia. Se onnistuu veteen kostutetulla siivousliinalla, johon voi tarpeen vaatiessa lisätä hiukan tiskiainetta.

Muista myös kalkinpoisto

Peruspuhdistuksen lisäksi perusteellinen kahvinkeittimen puhdistus sisältää myös kalkinpoiston, sillä hanavesi kerryttää keittimen vastuksen ympärille kalkkia. Kalkki hidastaa veden kulkua ja kuumenemista, joten kalkin puhdistaminen säästää keittimen lisäksi myös energiaa. Puhdistuksen voi tehdä paitsi etikalla, myös kalkinpoistoaineella. Hyvä muistisääntö on suorittaa kalkinpoisto aina silloin, kun ottaa käyttöön uuden suodatinpaperipakkauksen. Kalkinpoistoliuos sekoitetaan veteen ohjeen mukaan, keitetään, juoksutetaan kokonaan tai osittain keittimen läpi ja annetaan vaikuttaa. Lipuksi laitteen läpi valutetaan puhdasta vettä.

Kahvin juominen antaa tauon arkeen ja kruunaa juhlan. Se maistuu hyvältä kiireessä ja rauhassa, kotona ja kylässä. Keittimen puhtaana pitäminen takaa, että jokainen kahvihetki on onnistunut maun puolesta ja kahvi valmistuu juuri oikeaan aikaan.