Luomutuotteet

Luomutuotteet ovat hyväksi

Luomutuotteet ovat hyväksi

Luomutuotteet nostavat jatkuvasti suosiotaan, sillä niiden väitetään olevan sekä terveellisiä että ympäristöystävällisiä. Luomutuotteita ostavat kaikenlaiset ihmiset ikään tai sukupuoleen katsomatta. Tuotteiden lukumäärä on kasvanut huomattavasti. Samalla valmistajat voivat valmistaa luomua edullisemmin, mikä lisää edelleen niiden kulutusta. Tulevaisuudessa luomutuotannon arvellaan kasvattavan osuuttaan, sillä se on ympäristöystävällinen tapa valmistaa ruokaa. Lisäksi luomutuotteiden on havaittu sisältävän enemmän muun muassa antioksidantteja, joten tuotantotapa vaikuttaa myös itse ravinnon sisältöön.

Luomutuotteet | Kahvi esittelyssä

Luomutuotteet ovat osa kaikkia eri tuotekategorioita ja niin ollen myös kahvia on mahdollista valmistaa luomuna. Luomutuotteita on saatavilla kaupoista hyvin ja valikoimat laajenevat tasaiseen tahtiin. Kahvien osalta luomua on saatavilla varsin mukavasti ja nettikaupat tuovat laajat valikoimansa kaikkien ulottuville. Luomukahvi on erinomainen monien vitamiinien ja antioksidanttien lähde, joten siihen on hyvä panostaa. Sen viljelyssä ei käytetä myrkyllisiä hyönteismyrkkyjä tai muita sellaisia lannoitteita, jotka jäävät maaperään ja kulkeutuvat sitä kautta ihmisravintoon. Niiden onkin havaittu sisältävän vähemmän raskasmetalleja kuin normaalisti tuotetun kahvin.

Kahvi tehdään paahdetuista kahvipapuista, jolloin aromit ja maku säilyttävät pienimmätkin vivahteet paremmin kuin valmiiksi jauhettuna. Sitä varten pitää olla kahvimylly, joita on sekä käsin käytettäviä että sähköllä toimivia. Ympäristötietoinen kuluttaja valitsee tietenkin käsikäyttöisen, sillä papujen jauhatus käy nopeasti myös käsivoimin. Kahvipapuja on mahdollista saada myös luomuna, jolla voit varmistua niiden ympäristöystävällisestä tuotannosta. Jos haluat kuitenkin varmistua luomutuotteiden eettisyydestä, kannattaa ottaa selvää valmistajan toiminnasta ja muusta siihen liittyvästä esimerkiksi Papu cafe -sivuston blogista. Toisinaan voi käydä nimittäin niin, että luomuna valmistettu ravinto saattaa olla ympäristölle jopa haitallisempaa kuin lannoitteita ja hyönteismyrkkyjä käytettävät tuotantomenetelmät. Tämän johtuu pääosin siitä, että luomutuotanto vaatii enemmän pinta-alaa, jolloin sitä varten on raivattava enemmän metsää.

Luomuruoka ja ympäristöystävällisyys

Luomuruoka ja ympäristöystävällisyys

Luomuruoka pyrkii siihen, että ruoan tuotannossa ei käytettäisi lannoitteita ja erilaisia myrkkyjä. Ympäristöystävällinen ruoka pyrkii vaikuttamaan luontoon mahdollisimman vähän ja huomioimaan mahdollisimman pienet päästöt. Toisinaan tämä saattaa aiheuttaa luomutuotannolle merkittäviä ongelmia, koska peltoalaa tarvitaan silloin enemmän. Useissa tutkimuksissa on havaittu, että luomutuotanto kuormittaa luontoa siinä missä tehotuotantokin. Esimerkiksi sademetsiä joudutaan hakkaamaan enemmän luomutuotannon takia. Sama maamäärä ei riitä valmistamaan tarvittavan suuria satoja, joten muita vaihtoehtoja ei ole. Kahvin osalta tässä tulisi olla tarkkana, sillä parhaat viljelyalueet sijaitsevat luonnon kannalta merkittävillä alueilla.

Luomuruoka voi toki olla myös ympäristöystävällistä. Luomu kahvi sisältää vähemmän raskasmetalleja ja muita haitallisia yhdisteitä, joita käytetään perinteisissä tehotuotannoissa. Keinolannoitteet aiheuttavat paljon ongelmia, sillä niiden valmistuksessa käytetään fossiilisia polttoaineita. Lisäksi ne jäävät maaperään ja siirtyvät sateiden mukana jokiin ja vesistöihin. Vesissä haitalliset lannoitteet aiheuttavat niiden rehevöitymistä ja tuhoaa hiljalleen järvien luontaisen tasapainon. Luomun yhteydessä ei siis automaattisesti kannata olettaa, että se on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Voi olla järkevämpää tutkia esimerkiksi sitä, missä päin maailmaa tuote on valmistettu. Suomalainen luomu on siitä syystä hyvä vaihtoehto ja ylipäätään kotimainen tuotanto.

Luomutuotteet ovat vielä kiistanalaisia

Luomutuotteet ovat olleet pitkään monien ihmisten suosiossa ja niitä on pidetty sekä terveellisinä että ympäristöystävällisinä. Luomu kahvi on saanut kiitosta monilta, sillä siinä on ajateltu ravinnonsisällön lisäksi myös luontoa. On kuitenkin tärkeää huomata, että pelkkä luomumerkintä paketin kyljessä ei tarkoita sitä, että tuote on ympäristöystävällinen. Monissa tutkimuksissa on havaittu, ettei luomuruoalla ole kovinkaan merkittäviä etuja niissä asioissa, joissa se väittää olevan tavallista ruokaa parempaa. Siksi onkin hyvä kiinnittää huomiota valmistusmaahan sekä siihen, kuka tuotteen on valmistanut. Jokaisen valmistajan menetelmiin tulee perehtyä, jos haluaa oikeasti ympäristöystävällisiä tuotteita. Kahvin ja teen osalta tämä onnistuu siinä missä minkä tahansa muun tuotteen. Verkon välityksellä tietoa saa nopeasti ja helposti ilman suurempaa vaivaa.