Et varmasti ylläty siitä, että kahvin maku on kemiaa. Se perustuu siihen, millainen on kahvin kemiallinen rakenne. Se taas puolestaan määräytyy sen mukaan, millainen on pavun lajike, miten hyvät tai huonot ovat kasvuolosuhteet sekä millainen paahto kahville tehdään lopuksi. Myöskin kahvin tuoreus vaikuttaa makuun huomattavasti. Otetaan tästä kaikesta selvää tarkemmin.
Kahvin maku monimutkaisina komponentteina
Yksi hienoimmista ja parhaimman makuisista lajikkeista polveutuu Arabicaan sekä sen alalajikkeisiin. Näitä lajikkeita kasvatetaan pääosin korkealla vuorten rinteillä ja ne pyritään saamaan varjopuiden katveeseen. Kun ne eivät saa täysin suoraa auringonvaloa, niistä tulee maultaan hienostuneempia ja mehukkaampia.
Myös poimimisen onnistuminen parantaa laatua. Kun kahvi poimitaan käsin ja kuivaaminen tapahtuu pienemmissä erissä, se parantaa entisestään kahvin makua. Silloin se on tasalaatuisempaa. Kukapa ei poimisi samalla kertaa nautittavaksi hyvän kahvin sekä parhaat nettikasinot pelaamista varten.
Prosessointi muuttaa myös makua, sillä kahvipavun ympärillä oleva hedelmäliha otetaan pois. Se on tärkeä makutekijä kahvissa. Paahtamisella kahvin rasvat muuttuvat aromaattisiksi öljyiksi. Vääränlaisella paahdolla voidaan myös pilata kahvin maku täysin.
Kahvin maku ja valmistustapa
Kun kahvia uutetaan, niin optimaalisessa tilanteessa noin 20 % kuivapainosta liukenee kuumaan veteen. Se tarkoittaa, että kahvin maku on silloin tasapainoinen ja kyseessä on niin sanottu ‘sweet spot’.
Erilaisille paputyypeille sekä myös valmistustavoille on olemassa tietyt suositukset. Niissä sanotaan, millaisen jauhatuskarkeuden pitää olla sekä annetaan tarkat uuttolämpötilat. Nämä molemmat vaikuttavat kahvin makuun.
Jos uuttaminen tapahtuu liian nopeasti, kahvi maistuu liian laihalta sekä osin myös kuivalta. Jos taas kahvin uuttamisessa kuluu aikaa liikaa, maku muuttuu kitkeräksi. Se johtuu siitä, että makeiden ainesosien lisäksi veteen liukenee niin sanottuja ei toivottuja komponentteja.
Kahvin tuoreus maistuu hyvältä
Vaikka viini paranee vanhetessaan, niin samaa ei voi sanoa kahvista. Kahvin maku on parhaimmillaan silloin, kun se on tuoretta. Paahtamisen jälkeen, se menettää varsin nopeasti makuaan. Vuoden kuluttua kahvi alkaakin jo pilaantua ja menettää hyvän makunsa varsin selvästi.
Miten kahvin tuoreuteen vaikuttaa pavuton kahvi, joka on kehitetty Suomessa? Joka tapauksessa sen markkinoille tuloon on vielä reilusti aikaa, joten emme osaa tarkasti sanoa, miten se muuttaa kahvin makua tai sen säilytystä.
Tuoreuteenhan vaikuttaa myös kahvin säilytys. Kahvi säilyy hyvin, jos se pakataan ilmatiiviisti. Kun paketti on kertaalleen avattu, se on pyrittävä sulkemaan edelleen hyvin tiukasti ja niin, että pakettiin ei pääse ilmaa. Jos pavut jauhaa itse, niin kahvi maistuu aina kerta toisensa jälkeen tuoreemmalta.
Mitkä elementit säilytyksessä pilaavat kahvin maun?
Kahvin säilyttäminen ei sinällään ole tiedettä vaan se on varsin helppoa, kunhan pitää mielessä muutaman asian. Papu Cafe suosittelee noudattamaan näitä neuvoja.
Kun kahvi joutuu kosketuksiin ilman kanssa, sen rasvat alkavat eltaantumaan. Siksi on tärkeää, että myyntipakkaus on ilmatiivis ja kahvi on käytettävä mahdollisimman pian paketin avaamisen jälkeen.
Kahvin maun pilaa myös se, jos joko pavut tai purut joutuvat tekemiseen kosteuden kanssa. Tämä tukee myös sitä, että pakkauksen tulee olla tiivis.
Vaikka auringonvalo on terveellistä, niin kahvin maku muuttuu tunkkaiseksi, jos se joutuu tekemisiin valon kanssa.
Lämpötilan vaihtelut eivät sovi kahvin säilytykseen. Jos sitä säilytetään liian kuumassa, aromit häipyvät ennen aikojaan. Kahvia ei siis kannata säilyttää lähellä uunia.